Sütőtök nyersen – enzimek

A sütőtök igazi téli csemege, jól átsütve cukorral.

De ki kóstolta már nyersen? 

Hogyan is…Vágjuk fel vékony szeletekre és már ehetjük is. 🙂

Miért jó nyersen? A legfontosabb érv, az enzimek. 

Születéskor minden csecsemő megfelelő mennyiségű testsaját enzimkészletet kap útravalónak. Ennek az enzimkészletnek a fenntartásán múlik, hogy megmarad-e életerősnek és egészségesnek. Amikor fiatalok vagyunk, a belsőleg, magunk termelte enzimek sejtmegújító hatásának köszönhetően szépek vagyunk, üdék és energikusak. Enzimjeink támogatják a gyors növekedést és többnyire segítenek kivédeni a súlyos betegségeket is. De korunk előrehaladtával belső enzimjeink kifogynak. Enzim-energiánk nagy részét meggondolatlanul elpazaroljuk életünk során.

Az orvostudomány évek óta állítja, hogy majdnem minden betegség és az idő előtti öregedési folyamat a testsaját enzimek hiányának tudható be.

A nyers ételek emésztéséhez nem kell saját enzim! A nyers ételekben megmarad az enzim.

A másik érv:

Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.

Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata. 

A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális!

Figyelem csak 2-3 napig ehetünk egyfolytában sütőtököt nyersen, mert hogy is mondjam, szóval hashajtó hatása lehet!

Sütőtök

 

 

4 hozzászólás a(z) “Sütőtök nyersen – enzimek” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük