MÁLNA

Egyszerű és tápanyagban gazdag MÁLNÁS APRÓSÁGOK, 3+1 hozzávalóból (mindenmentes, vegán, nyers)

cukormentes, tartósítószer mentes, egészséges málna lekvár a Zöld Avocado gasztroblogról (nyers, vegán)
természetes és egészséges málna lekvár
Ebben a bejegyzésben nem találtok különleges recepteket, életmódváltó gondolatokat, hasznos konyhai tippeket. Ebben a bejegyzésben 4 egyszerű ötletet találtok, melyek segítségével változatosabban élvezhetjük a friss és vitamindús málna természetes ízét, illatát és az egészségre gyakorolt jótékony hatásait. Egy reggeli málnás gyümölcs turmix, egy cukor- és tartósítószermentes málna lekvár, egy könnyű és nyers málnás desszert, és a forró nyári napokra, egy egyszerű málna jégkrém nem csak gyerekeknek. Mindez 3+1 alap hozzávalóból! Látványos, egyszerű, természetes, egészséges és élő receptek mindenkinek, aki szereti a málnát! 🙂 
Nemcsak, hogy glutén-, laktóz-, cukor-, tojás-, élesztő- stb. mindenmentesek a receptek, de a nagyon finom málna, mint természet adta gyümölcs, természetesen gazdag tápanyagtartalmával van jelen ezekben az ételekben, így segítve téged, hogy a tested minél több tápanyaghoz jusson, miközben az élvezeti érték is megmarad. 
 
 
 
És hogy miért jó málnát fogyasztani?
 
cukormentes, tartósítószermentes, egészséges málna lekvár a Zöld Avocado gasztroblogról (nyers, vegán)
természetes és egészséges málna lekvár (cukormentes, tartósítószer mentes, nyers, vegán)
“A málna, sok piros gyümölcshöz hasonlóan rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert és megelőzi a rákos megbetegedéseket. Kitűnő vértisztító, vérszegénység ellen is hatásos és csillapítja a lázat. A-vitamin tartalma révén segít a látásjavításban. Különböző vérzések csillapítására is alkalmazható. Ezeken kívül jelentős mennyiségű B1, -és B2-vitamint is tartalmaz. 
Rendkívül gazdag színanyagokban, flavonoidokban, gyümölcssavakban, cserzőanyagokban és növényi rostokban. Pektin is található benne, ez az anyag emésztésjavító hatásáról ismert. 
Az ásványi anyagok közül a kálcium-,kálium-, megnézium- és vastartalma kiemelkedő, mennyiségét tekintve pedig a szervezet napi szükségletének 10 %-át fedezi. Jól teszed, ha frissen és nyersen fogyasztod, ugyanis így érvényesül leginkább a benne lévő vitaminok jótékony hatása. Kevesen tudják, hogy másnaposság ellen és antibiotikum kúra után is jó szolgálatot tesz, mert segít helyreállítani a megterhelt emésztőrendszert és a károsodott bélflórát. 
Sőt, még szépülhetünk is vele! Ez a szépségvitaminként emlegetett magas biotintartalmának köszönhető, amely szépíti a bőrt, csillogóvá és dússá teszi a hajat. 
Antocianintartalma révén mérsékli a magas vérnyomást. Emellett szabályozza a vércukorszintet, enyhíti a menstruációs görcsöket.”
Forrás: Bien.hu
Akkor nézzük, hogyan is készíthethetünk energiadús, A-, C-, B- vitaminban és ásványi anyagokban gazdag friss reggeli turmixot málnából?
 
cukormentes, tartósítószermentes, egészséges málna lekvár a Zöld Avocado gasztroblogról
friss és energiadús málnás gyümölcs turmix reggelire

 

Málnás gyümölcsturmix

HOZZÁVALÓK: (2 főre)

  • 2 db érett banán
  • 100 g friss málna
  • 4 dl rizstej vagy kókusztej, vagy sima házi tej

ELKÉSZÍTÉS:

A megmosott málna szemeket, az érett banánnal, és a választott növényi tejjel tegyük a turmix gépbe és kb.1 perc alatt készítsük el az ízletes és tápláló reggeli italunkat.
friss és energiadús málnás gyümölcsturmix reggelire a Zöld Avocado gasztroblogról
friss és energiadús málnás gyümölcsturmix reggelire
Egészségetekre! 😉

Málnás gyümölcsturmix + agar-agar

Ha szeretnénk ezt a szuper piros gyümölcsöt, puding vagy lekvár formájában hozzáadni a reggeliző pelyhünkhöz, a gluténmentes palacsintánkhoz, vagy a vendégváró desszertünkhöz, nincs egyéb teendőnk, mint az előző turmix italhoz keverjünk agar-agar-t, természetes kocsonyásító anyagként (zselatin helyett). Ebben az esetben inkább pudingnak hívnám a krémes, könnyed málnás végeredményt. Ha kicseréljük az alap málnás turmixban a növényi tejet, vízzel, és úgy készítjük el a turmixot, majd teszünk hozzá agar-agar-t, akkor pedig málna lekvárt kapunk. Mindkettő nagyon finom. 😉

cukormentes, tartósítószermentes, egészséges málna lekvár a Zöld Avocado gasztroblogról (nyers, vegán)
természetes és egészséges málna lekvár (cukormentes, tartósítószer mentes, nyers, vegán)
“A zselatin nem más, mint tiszta, színtelen, szagtalan enyv, amit tisztított csontokból és borhulladékokból állítanak elő. Az agar-agar viszont a trópusi és szubtrópusi tengerpartok közelében élő moszatfélék szárított kivonata, amit elsősorban vörösmoszatokból nyernek.” Az algát a napon megszárítják, extrahálják, majd mechanikai úton préselik, és finom porrá őrlik. A kíméletes eljárás során az algában lévő ásványi anyagok, zsírsavak és jód megmarad. (Bővebben a kocsonyásító anyagokról itt olvashatsz: Rosta Erzsébet)
Az agar agar felhasználásáról pontos információt a csomagolásáról kaphatsz. Attól függően, hogy agar agar porod vagy pelyhed van, más és más arányokat kell használni. Nekem pelyhem volt, amiből 1,5 evőkanállal 1 dl vízben oldottam fel. Belekevertem a forró vízben feloldott, de még híg agar-agar-t a málna turmixba, összekevertem az egészet, és betettem a hűtőbe. Fél óra múlva már fogyasztható is, a cukor- és tartósítószer mentes, természetes alapanyagokból készült málna lekvár / puding, telis tele értékes tápanyagokkal.
cukormentes, tartósítószermentes, egészséges málna lekvár a Zöld Avocado gasztroblogról (nyers, vegán)
természetes és egészséges málna lekvár (cukormentes, tartósítószer mentes, nyers, vegán)
Táplálkozz, ne csak étkezz! 🙂

Málnás gyümölcsturmix + kókusz zsír

Készítsük el a már jól ismert málnás turmixunkat a 3 hozzávalóból, de ezúttal csak 2 dl növényi tejet tegyünk bele, majd keverjünk hozzá 2 ek kókusz olajat. Töltsük meg a szilikonos muffin formáinkat, tegyük be őket hűtőbe egy éjszakára. Másnap, fogyasztás előtt könnyedén fordítsuk ki a málnás desszertünket a szilikon formákból a desszertes tányérra, és fogyasszuk őket jóízűen pl.: apróra tört kesu dióval.
egészséges málnás desszert a Zöld Avocado gasztroblogról (cukormentes, gluténmentes, laktózmentes, nyers, vegán )
egészséges málnás desszert (cukormentes, gluténmentes, laktózmentes, nyers, vegán )

Málnás gyümölcsturmix + fagyasztó

Töltsük az elkészített málnás gyümölcs turmixunkat szilikonos kreatív jégkocka tartóba, tegyük be egy éjszakára a fagyasztóba, és másnap már élvezhetjük is a jéghideg málnás édességünket.
egészséges málna jégkrém a Zöld Avocado gasztroblogról (cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, vegán)
egészséges málna jégkrém (cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, vegán)
Látjátok milyen egyszerűen készíthetünk tápanyagban gazdag, energiadús, és finom édességeket, reggeliket természetes hozzávalókból? Nem kell ehhez konyhai jártasság, vagy biológiai és kémiai ismeretek, elég ha egy kicsit elrugaszkodunk a már ismert és bevált módszerektől, ételektől… Engedjük szabadjára a fantáziánkat, és kotyvasszunk a természetből! 😉
Megjegyzés1: “Az agaragar tengeri vörösmoszatokból nyert poliszacharid-keverék. Az agaragar egy sárgásfehér, félig áttetsző zselés anyag. Élelmiszerekben sűrítőanyagként, zselésítő anyagként, stabilizálószerként alkalmazzák E406 néven. Előfordulhat ételzselékben, lekvárokban, aszpikban, cukrászipari termékekben. 80% rosttartalommal rendelkezik, így táplálékkiegészítőként emésztési rendellenességek ellen is alkalmazzák. Emésztést követően vizet szív magába, ettől nő a telítettség érzése.”
Forrás: Wikipedia
Megjegyzés2: A bejegyzésben szereplő lekvár nem alkalmas hosszú távú felhasználásra, mivel sem cukrot, sem tartósítószert nem tartalmaz. 1-2 napon belül fogyasztandó!

 

http://zoldavocado.blogspot.hu/2015/06/egyszeru-es-tapanyagban-gazdag-malnas.html

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük