Alvással erősödj

A megfelelő mennyiségű alvás, megfelelő időben, növelheti a teljesítményt. (Havey által publikált szakmai tanulmány)
Triatlonos és  Ironman-bajnok, Angela Naeth tapasztalta, hogy az edzések negatív hatásaiért elsősorban a rossz alvás lehet a felelős. Miközben rendszeresen edz, egy-két nap után rosszul alszik, ami végül igen elfárasztja. Ez az, amikor a lábait kezdi nehéznek érezni  és bármit próbál tenni ellene,lehetetlen fenntartani a megfelelő erőállapotot. “Olyankor a koffeint keresem  azonnal,” mondta. “Néha meg lehet úszni az alváshiányt egy napra, de rám tör a következő nap és ez borzalmas”.  Ha megértjük a saját cirkadián ritmusunkat és beállítjuk az alvást megfelelően, akkor könnyen növelhetjük teljesítményt. Arra is gondolnunk kell, hogy amikor edzünk, merítjük a szervezetünk immunredszerét, folyadék és só háztartását.
Alvás és teljesítmény mérhető!
Bár a szakértők még mindig próbálják összerakni miért éppen a pihenés okozza az úszás, kerékpározás, és futás képességeit,  az elegendő pihenés része az edzésnek. Kipihenten a koncentráció magasabb szinten van, arra is tudunk figyelni, amit fáradtan észre sem veszünk.
Marty Gaal  Észak-Karolinai  edző azt mondja, hogy rossz alvásnak kettős hatása van az edzésre és a versenyre. “A HGH hormon alvás közben segíti az izmok javítását, így ha nincs elegendő alvás, Te megszakítod a szervezetednek azt a képességét, hogy kijavítsa az izmodat,” magyarázta.
“Fáradtság is okozhatja az edzésed kifogásolhatóságát. Koordinációs probléma, figyelmetlenség, olyan hatással lesz rád, és a vágy, hogy nem megy a hosszú és kemény edzés  .”
“Az egyik legnépszerűbb hibákat azzal követik el az atléták, hogy nem alszanak eleget és alábecsülik a alvásigényt,” mondta John Post, MD, a Virginiai orvos és hatszoros Ironman finisher. “Amikor edzel többet kell aludni, mint általában, hogy az a kis plusz ott növeljen téged, mert nincs rá más mód, hogy növekedjen.”
Az biztos, hogy az edzések terhelése hozza, hogy a test több pihenést igényel , mint az átlagos.
Gaal azt ajánlja, hogy tíz órát gyakorljuk minden héten, meg kell próbálni, hogy egy órával hosszabban aludjunk, mint ahogy szoktunk.
Értse meg a cirkadián ritmust!
Miközben egyértelmű, hogy az alvás fontos, egy új tanulmány  több kérdést vet fel, kiemelve azt a tényt, hogy minden sportoló alvás igényei különböző. A tanulmány a Current Biology folyóiratban volt, felfedezte, hogy az időzítés egy sportoló alvási ciklusában ténylegesen befolyásolja a sportteljesítményt!
Miután sportolókat három csoportba osztotta. Voltak akik a jellemzően a korán kelők, voltak, akik normál időben, és azok, akik későn kelők. Azt találták, (a szív- és érrendszeri teljesítményt vizsgálva ) hogy a korán kelőknek a legjobb  teljesítményük inkább délben, a normál időben kelőknek legjobb a délutáni, és a későn kelőknek a legjobb este volt.
Ez arra utal, hogy alkalmazva az alvás menetrendjét egy közelgő esemény kezdési időpontja segíthet jobban teljesíteni a versenyt . Például, ha általában lefekszel 01:00-kor és felébredsz 08:00-kor, akkor lehet, hogy javítani tudod a teljesítményedet egy versenyen, egyszerű átállítással.
Az alvás és ébrenlét időket változtatod az előző hetekben. Ha megváltoztatod a menetrendet több héten keresztül fokozatosan, a szervezeted jobban fog igazodni ahhoz hogy  05:00-kor felkelj a verseny napján.
“Ha képes vagy elaludni még 45 perccel korábban a 1-2 héttel a verseny előtt, biztosan tudsz segíteni,” tette hozzá Gaál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük