Hajdina csíráztatása

Hajdina csíráztatás

hajdina csíra

Többen is kérdezik tőlem, hogyan kell hajdinát csíráztatni, mi a titka a jó hajdina csírának…

Kezdjük az elején. A boltban hajdina kapható. Hajdina csíra nem. A hajdinát neked kell otthon kicsíráztatnod.

Először is nyers, csírázóképes hajdinát kell beszerezni. A kereskedelmi forgalomban kétféle hajdina kapható. Az egyik pörkölt, kicsit barnás színe van, a hajdina szemek gömbölyűbbek. Ezt meg lehet főzni, párolni, úgy nagyon finom, nyersen nem annyira. Van egy furcsa, jellegzetes illata (szaga), ami miatt sokan nem szeretik.

Így néz ki a pörkölt, nem csírázó hajdina: (halott)

hajdina halott

A másik fajta hajdina világosabb, a szemek kicsit szögletesebbek, és nagyobbak. Semmilyen illata nincs. Ez nyers, ezt lehet csíráztatni.

Így néz ki a nyers hajdina (élő):
hajdina élő

A hajdina csíráztatása:

1. beáztatás: Elsőször több vízzel le kell mosni, majd be kell áztatni legalább 1 órára a hajdinát. Lehet többre is, de felesleges, mert ennyi is elég neki. Utána le kell önteni róla a vizet, és magára kell hagyni.

2. csírázás: 8 órán belül és utána is legalább 8 óránkét egyszer jól át kell öblíteni. Az a tapasztalatom, hogy nem elég szűrőben a csap alá tartani. A tálat, amiben csíráztatsz, tele kell engedni vízzel, és kézzel jól át kell forgatni, át kell mozgatni, nem egyszer. Le kell szűrni, majd újra felönteni vízzel, átkavarni, majd újra le. Ezt addig, amíg a hajdinán keletkezett nyálkás, nyúlós anyagot teljesen le nem öblítetted.

1 nap után már megjelennek a picike csírák, ilyenkor már lehet fogyasztani. Előbb nem!

3. felhasználás: az első naptól a harmadik napig a legjobb a hajdina csíra felhasználása. Tele van életerővel, enzimekkel, vitaminokkal. Remek pástétom, szósz, fasírt, kenyér, hajdina kása készíthető belőle. A harmadik nap után kezd kellemetlen szaga lenni, még ilyenkor is ehető, csak már nem annyira finom. Ha előbb jön a kellemetlen szag, akkor vagy pörkölt hajdinát vettél, vagy nem öblítettél elég jól.

Tipp: A második nap után, ha tudod, hogy nem fogod aznap felhasználni a hajdina csírát, tedd be a hűtőszekrénybe. (Nem fagyasztó!) A hűtőből még + 2-3 napig fel tudod használni.

Teljesen semleges íze van, így alkalmas édes és sós ételek készítésére egyaránt. Melegítő hatású, így télen nélkülözhetetlen alapanyaga a nyerskonyhának. Nálunk hetente 2-szer csíráztatok, így folyamatosan van.

Remélem segítettem, és fogjátok venni, csíráztatni és használni a hajdinát.
hajdina csíráztatva

 

5 hozzászólás a(z) “Hajdina csíráztatása” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük