Kréker, kenyér nyersen

Ez egy lenmagos verzió, aki nem szereti, annak javaslom a hajdinásat ( a csíráztatott hajdina íze teljesen semleges ! )

Nyers kenyerek, krékerek

A nyers étkezés egyik alappillére a nyers kenyér, vagy kréker.

A nyers kenyér zöldségekből, olajos magokból készül, nem sütjük, hanem 41 fokon szárítjuk, aszaljuk. Ha a nedvességét teljesen elveszíti, akkor ropogós, kréker lapot kapunk. Ha kicsit vastagabbra nyújtjuk, és nem szárítjuk ki teljesen, akkor hajlékony, puha állagú lesz, ezt inkább kenyérnek szokták hívi. Ha nem kap nedvességet, akár hetekig, hónapokig is eláll, minden vegyi anyag és tartósítószer nélkül. A kenyér a nedvessége miatt kicsit kényesebb, hűtőben 1-2 hétig áll el.

Lenmagos zöldséges kréker (Két féle elkészítési móddal.)

Hozzávalók:
– 2 csésze lenmag ( barna,sárga, vagy mindkettő),
– kb. 30- 50 dkg zöldség pld. hagyma, sárgarépa, petrezselyem zöldel együtt, cukkini, zeller gumó vagy zeller szár, foghagyma, paradicsom, paprika…….,
– 1 evőkanál citrom lé,
– só,
– ízlés szerint fűszerek vagy friss fűszer növények de mindez elhagyható.

1. Személy szerint a lenmagokat 48 órára üvegedényben áztatom bő szűrt vízben ahol a magvak megdagadnak és a csírázási folyamat elindul, nyúlós massza veszi körül a magvakat, de ezt így ahogy van felhasználjuk. Majd nagyteljesítményű turmixgépben 2/3-át összeturmixolom de lassú fokozaton a megpucolt zöldségekkel, a citrom levével,fűszerekkel. A turmixképből kivéve hozzáadom a megmaradt egész lenmagot, jól összedolgozom.
Így máris mutatósabb lesz a kréker.

2. A lenmagot megőröljük kávé darálón és kicsit több vizet öntünk rá, mint amennyi ellepi majd állni hagyjuk kb. 1-2 óráig. Jól elkeverjük, nyúlós, összeálló masszát kell kapjunk. ( ha nincs időnk és nem áztattuk be, az sem baj )
A zöldségeket megpucoljuk, feldaraboljuk, és aprítógépben összedolgozzuk. Összekeverjük az áztatott lenmaggal,a citrom levével és fűszerezzük.

Meg lehet kóstolni még aszalás előtt, és lehet korrigálni a fűszerezést. Az íze alapvetően nem fog változni. Ha aszalás előtt finom, akkor a végtermék is finom lesz.

Szóval lett egy sűrű piskóta tészta szerű masszánk, ezt kb 3-4 mm-es rétegben szét kellene teríteni egy nagy tepsiben. Akinek aszalógépe van, annak könnyű a dolga, tapadásmentes flex lapra teszi, és aszalja 4-5 órát, majd meg kell fordítani, és még 4-6 órát kell szárítani, vagy addig, amíg teljesen kész nem lesz. 
Vágódeszkán éles késsel a kívánt formára vágjuk.

Aszalógép nélkül sem kell kétségbe esni.A tepsibe tegyél sütőpapírt, vagy teflon sütőlapot. A sütő hőfokát úgy állítsd be, hogy amikor a kezeddel ellenőrzöd, ne legyen forró, csak meleg. A sütő ajtaját hagyd ujjnyira nyitva, hogy a pára el tudjon távozni. Legjobb a légkeveréses sütő.

Ez leírva olyan hosszadalmasnak, bonyolultnak tűnik, de a valóságban nem az. A lényeg, hogy addig kell szárítani, amíg a teteje nem lesz sehol sem ragadós, ekkor meg kell fordítani, hogy a másik oldala is megszáradjon.

Egy dolgot még meg szeretnék említeni: ha krékert eszünk, soha ne feletkezzünk meg a bőséges folyadék bevitelről, hiszen a kréker egy folyadéktartalmától teljesen megfosztott nyers étel koncentrátum.

Mahatma Gandhi egyszer azt mondta: “Amikor majd a lenmag a mindennapi táplálkozás része lesz, akkor az általános egészség is jobbá válik majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük