Miért fontosak a nyers ételek?

Mindenki nyersevő szerintem, aki tudatosan és rendszeresen fogyaszt nyers növényi ételeket. Mennyiségtől függetlenül.

Az emberek többféle okból kezdenek el nyers ételeket enni. Van, aki gyógyulni vagy fogyni szeretne, van, akit az ételek sokszínűsége érdekel. De nézzük, milyen jótékony hatások várhatók, ha TE is belefogsz:

Ha elkezded beilleszteni az élő ételeket az étrendedbe, észre fogod venni, hogy energiaszinted megnő, kevesebb ételt fogsz kívánni és fogyasztani, hiszen az, amit megeszel, sokkal nagyobb százalékban hasznosul a szervezetedben, mint a hagyományos finomított, feldolgozott ételek. Testsúlyod ideálissá válik, ha túl sovány voltál, elkezdesz hízni, ha súlyfelesleggel küzdöttél, akkor minden erőfeszítés nélkül leolvadnak a kilók.

Letisztul a bőröd, fényesebb, erősebb lesz a hajad. Sok kozmetikus, fodrász ajánlja vendégeinek a könyveimet, hiszen ők tudják, látják, hogy nem elég az értékes tápanyagokat kívülről felvinni a bőrre, hajra, a testet belülről kell táplálni, ami majd a külsőnkön is meg fog látszani.

Megfiatalodsz… sok nyersevőnél lehet tapasztalni, hogy náluk szinte megáll az idő, 5-10 évet is letagadhatnak a korukból.

Javul a vérkép, kellemetlen, fájdalmas tünetek múlnak el, mivel a testben csökkennek a gyulladásos folyamatok az antioxidánsok és vitaminok hatására. Ennek következtében nő az életerőd, életkedved, amitől aztán még inkább sugárzó és szép leszel.

A megnövekedett energia hatására lecsökken az alvásigényed. Naponta 1-2 órát nyersz ezzel, amit tanulásra, munkára, a családodra, szerelmedre, hobbidra, bármire tudsz fordítani. Többet élsz J

Ha már az étrended nagyobb, mint 50%-át teszik ki a nyers ételek, akkor a testi hatásokon túl mást is észre fogsz venni. A gondolataid tisztulnak, megnő az empátiás készséged, nő a türelmed. Könnyebben és jobban tudsz koncentrálni, meditálni. Közelebb kerülsz belső énedhez. Tisztábban látod a céljaidat. A tested jelzéseit elkezded megérezni, megérteni, és tudsz aszerint cselekedni, viselkedni. Ráérzel olyan dolgokra, amikre korábban nem. Hogy pontosan mire gondolok? Próbáld ki, adj esélyt magadnak a megtapasztalásra!

Az örök kérdés… mennyire legyünk nyersevők? Mennyi nyers ételt együnk?  

A legegyszerűbb válasz, hogy: amennyi jól esik. Ez a saját döntésünk, sok minden befolyásolja. Honnan indultunk, például, ha valaki eddig vegán volt, igazán nem nagy változás a nyers ételek nagyobb százalékú bevezetése az étkezésbe. Ha eddig vegán voltál, azt javaslom, hogy próbálj ki egy hónapot 100% nyers vegán étrenden, és figyeld magad! Igazi kihívás!

Ha hagyományos étrenden élsz, akkor egyszerűen csak kezdj el minél több nyers ételt fogyasztani, és figyeld magad! Figyeld, hogyan reagál a szervezeted a sok enzimdús, rostdús nyers ételekre! Ha azt érzed, hogy ez a te világod, és jobb a közérzeted, nagyobb az erőnléted, akkor növeld a nyers ételek bevitelének arányát, cserélj le egyre több étkezést nyersre! Ha úgy érzed, hogy egy-egy régi, hagyományos étel hiányzik, akkor azt lelkiismeret furdalás nélkül tedd a tányérodra, és fogyaszd el! De ugyanúgy figyeld, hogy milyen hatással van rád. Milyen az íze, milyen megrágni, lenyelni. És persze azt is, hogy hogyan érzed magad utána. A lényeg, hogy beálljon egy olyan ideális egyensúly, amivel elég növényi rostot, enzimet, vitamint juttatsz a szervezetedbe, amire szükséged van, ugyanakkor nem érzed azt, hogy megvonsz magadtól olyan ételeket, ami ugyan nem nyers, de valamiért neked azt még nem szabad elengedned! Légy boldog!

(Forrás: Lénárt Gitta: Élő ételek ünnepnapokra)

Vélemény, hozzászólás?